Σας άρεσε το Blog μας; Κάντε «Like»

Τελικά ισχύουν τα στερεότυπα;

550_334_56941Τελικά οι γυναίκες είναι πραγματικά από την Αφροδίτη και οι άνδρες από τον Άρη


. Αυτό...
υποστηρίζει μια νέα μελέτη η οποία διαπιστώνει ότι, αντίθετα με τις κρατούσες θεωρίες, τα στερεότυπα για τις διαφορές στην προσωπικότητα των δυο φύλων ισχύουν.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, οι γυναίκες είναι πραγματικά πιο ευαίσθητες και δείχνουν περισσότερη ζεστασιά και κατανόηση. Οι άνδρες επιδεικνύουν περισσότερη συναισθηματικήσταθερότητα, είναι πιο κυριαρχικοί και δίνουν μεγαλύτερη σημασία στους κανόνες. Οι ομοιότητες στις «γυναικείες» και τις «ανδρικές» προσωπικότητες περιορίζονται μόλις στο 18%.
Τα ευρήματα, τα οποία αναλύουν παλαιότερη μεγάλη μελέτη με καινούργια μεθοδολογία, έχουν ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις. Η διαμάχη φαίνεται να είναι μόλις στην αρχή της.
Τα δεκαέξι χαρακτηριστικά
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Τορίνο στην Ιταλία και του Μάντσεστερ στη Βρετανία, με επικεφαλής τον Μάρκο ντελ Τζούντιτσε, αποφάσισαν να αναλύσουν με διαφορετική μεθοδολογία μια διάσημη παλαιότερη έρευνα, η οποία είναι γνωστή ως «Το ερωτηματολόγιο των δεκαέξι παραγόντων της προσωπικότητας» (16PFS).
Η έρευνα αυτή είχε διεξαχθεί το 1993, σε δείγμα 10.000 ανδρών και γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και έθετε στους συμμετέχοντες ερωτήσεις σχετικές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας – όπως π.χ. η ζεστασιά, η κυριαρχικότητα, η ευαισθησία, η ετοιμότητα, η αυτάρκεια, η τελειομανία ή η ένταση.
Παλαιότερες αναλύσεις της συγκεκριμένης έρευνας αλλά και άλλες μελέτες που έχουν γίνει ως τώρα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, αντίθετα με τα στερεότυπα που τα θέλουν να έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα δυο φύλα δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στην προσωπικότητά τους.
Διαφορετικό μοντέλο
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση «Public Library of Science One» (PLoS One), χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μοντέλο ανάλυσης και ανατρέπει τα δεδομένα εντοπίζοντας ένα… χάσμα στους χαρακτήρες των δυο φύλων.
«Η ιδέα ότι υπάρχουν μόνο πολύ μικρές διαφορές στο προφίλ της προσωπικότητας των ανδρών και των γυναικών θα πρέπει να απορριφθεί ως βασιζόμενη σε λανθασμένη μεθοδολογία» γράφουν χαρακτηριστικά οι ψυχολόγοι που τη διεξήγαγαν.
Αντί να βγάλουν έναν γενικό μέσο όρο οι ερευνητές ανέλυσαν κάθε χαρακτηριστικό ξεχωριστά και στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό διαφορές που στις προηγούμενες, «γενικές» αναλύσεις φαίνονταν μικρές, τώρα μεγεθύνθηκαν, και μάλιστα σημαντικά. «Με τα ψυχολογικά δεδομένα οι διαφορές είναι υπερβολικά μεγάλες» σημειώνεται στη μελέτη.
Αντίθετες κλίσεις
Ο Δρ Πολ Εργουιν της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου του Μάντσεστερ και ένας εκ των τριών συγγραφέων της μελέτης, θεωρεί ότι τα ευρήματα αυτά ίσως εξηγούν το γιατί ορισμένα επαγγέλματα δείχνουν να «ανδροκρατούνται» ή να «γυναικοκρατούνται», παρά τις ποσοστώσεις και τις προσπάθειες των αρχών για το αντίθετο.
«Επιλέγουν από μόνοι τους επαγγέλματα που ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους – είναι το εντελώς αντίθετο από ό,τι πίστευε ο κόσμος τα τελευταία 100 χρόνια» δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Telegraph».
Στο συμπέρασμά τους πάντως οι ερευνητές τονίζουν ότι περαιτέρω έρευνες είναι απολύτως απαραίτητες προκειμένου να τεθεί «ένα ισχυρό θεμέλιο για την επιστημονική μελέτη των ψυχολογικών διαφορών μεταξύ των δυο φύλων και της βιολογικής και πολιτισμικής προέλευσής τους».

24ωρο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...